DINERS
La moneda peruana és el Nuevo Sol (PEN). 1€ equivalen a uns 4 PEN. Resulta útil portar dolars des del lloc d'origen perquè el canvi és molt millor pel dolar que per l'euro. Són vàlides la major part de targetes de crèdit. Hi ha força caixers automàtics que dispensen PEN i/o dolars.
El PEN té bitllets de 10, 20, 50, 100 i 200. Les monedes són de 1, 2 i 5 PEN, també de 0.05, 0.10, 0.20 i 0.50.
Vigilar amb els bitllets falsos. És important evitar usar bitllets dels "grans", ja que a moltes botigues poden no acceptar-los pensant que són falsos. Cal rebutjar els bitllets vells, gastats o trencats ja que poden no acceptar-se a alguns establiments.
Font: http://peru.travelguia.net/el-nuevo-sol-moneda-del-peru.html |
HORA LOCAL
Hi ha 7 hores de diferència respecte el meridià de Greenwich. Quan a Lima són les 12h., a Barcelona són les 21h.
SEGURETAT
Convé anar en compte en les següents situacions per evitar robatoris.
- Abans de marxar assegurar-nos l'adreça de l'Ambaixada del nostre país al Perú.
- Portar els diners a una butxaca interior o a les butxaques davanteres dels pantalons. Una cartera a la butxaca del darrera és un objetiu molt llaminer per un carterista.
- De la mateixa manera el passaport, quantitats grans de diners o documents de valor, cal dur-los en butxaques interiors i usar cinturons especials on poder deixar-hi els diners. Una opció és deixar aquests documents a la caixa forta de l'hotel si ens hi hem d'estar alguns dies.
- Cal dur apart del passaport original, algunes còpies més per col·locar en altres zones de l'equipatge.
- No deixar bosses al terra, encara que sigui poca estona. Mai deixar la bitlletera i el passaport al portaequipatge d'un autobús, sempre cal dur-los al damunt i cal no allunyar-se d'ells encara que estiguen dormint en un bus nocturn.
- Mai deixar res de valor en bosses que no s'han d'estar vigilant.
- Usar roba poc cridanera i molt senzilla ajuda a passar desapercebut entre la gent.
- Les joies i rellotges cars han de quedar-se a casa.
- Desconfieu dels hotels barats, les coses de valor tancades dins la maleta o a la caixa forta.
- Caminar de manera decidida sempre encara que no tinguem clar on anem. Per mirar el mapa millor fer-ho dins una botiga o restaurant.
- Si sobtadament algú cau davant nostre, o veiem nens que s'estan barallant davant nostre o ens cau algú a sobre nostre, desconfieu, pot ser un grup de delinqüents. En aquest cas agafar sempre ben fort la bossa que portem al damunt.
- A l'aeroport no fiar-se de ningú que vol portar-nos l'equipatge, agafar sempre els taxis oficials amb llicència que porten el número al sostre i il·luminat. Negociar sempre el preu abans de pujar-hi.
- Evitar fer autostop.
- No caminar sol de nit per llocs desconeguts.
- Si algú ens pregunta alguna cosa al carrer es pot contestar però no ens hem de parar perquè poden sortir altres assaltants dels voltants.
- Sempre mirar al voltant.
- Contractar guies turístics d'agències oficials i de confiança.
- Evitar sempre que es puguin els viatges en autobusos nocturns per evitar asalts.
- Informar-se de les comisaries de policia més properes al lloc on estem.
TELÈFON MÒBIL
És utilitzable el telèfon mòbil tribanda - GSM 1900. Consultar tarifes del roaming de la nostra companyia. Pot resultar útil comprar una targeta de prepagament en el moment d'arribar al país. Per sort les noves tecnologies com internet i les xarxes socials ens permeten contacte ràpid amb les persones amb qui desitgem comunicar-nos.
COMPRES
El regateig és habitual als llocs de carrer, on es paga al comptat. Hi ha botigues que cobren recàrrec per pagar a crèdit.
VACUNACIONS PER PERÚ (Font: Generalitat de Catalunya)
- Vacunació contra la febre groga. Profilaxi del paludisme, Hepatitis A, Hepatitis B, Febre tifoide, Ràbia, Tètanus/diftèria
- Febre groga: s’exigeix el certificat de vacunació contra la febre groga només en determinats llocs del país o a viatgers en circumstàncies especials.
- Paludisme: el risc de paludisme – P. vivax (78%), P. falciparum (22%)- és alt a 21 de les 33 regions sanitàries, incloses Ayacucho, Cajamarca, Cerro de Pasco, Chachapoyas, Chanca-Andahuaylas, Cutervo, Cusco, Huancavelica, Jaen, Junín, La Libertad, Lambayeque, Loreto, Madre de Dios (que inclou Puerto Maldonado i el PN de Manú), Piura, San Martín, Tumbes y Ucayali. S’ha notificat transmissió de P. falciparum a Jaen, Lambayeque, Loreto, Luciano Castillo, Piura, San Martín, Tumbes i Ucayali. S’ha registrat resistència a la cloroquina y a la sulfadoxina-pirimetamina. Profilaxi recomanada: CLOROQUINA a zones de risc de P. vivax; MEFLOQUINA a zones de risc de P. falciparum.
- Hepatitis A: vacunació recomanada per als no immunes.
- Hepatitis B: vacunació recomanada per a les persones que han de fer viatges de llarga durada (>6 mesos) i per als grups de risc, com el personal sanitari, els viatgers que freqüenten el país amb assiduïtat, els nens petits, i els joves que puguin tenir exposicions o contactes sexuals de risc. També es recomana per als que es facin tatuatges o piercings, els que comparteixin agulles (sovint, adolescents) i els viatgers que puguin necessitar atenció mèdica o dental.
- Febre tifoide: vacunació recomanada per als grups de risc, principalment els que mengen i beuen en condicions higièniques deficitàries i els que s'hi queden més de 30 dies.
- Ràbia: vacunació recomanada per als grups de risc, principalment els que estan exposats professionalment als animals i els que s'hi queden més de 30 dies, particularment els ciclistes.
- Tètanus/diftèria: vacunació recomanada per als no immunes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Pueden dejar su comentario en este espacio: